Uber schikt voor 148 miljoen dollar wegens geheimhouden datalek

Uber heeft een schikking getroffen voor een bedrag van 148 miljoen dollar. De taxidienst betaalt dit geld vanwege het achterhouden van een datalek uit 2016.

In dat jaar werden bij de Californische internetondernemer de data van 50 miljoen klanten en 7 miljoen chauffeurs gestolen. Uber betaalde de hacker indertijd zwijggeld maar een jaar later kwam het datalek toch aan het licht. NOS heeft hier gisteren over gepubliceerd.

Rapporteren

Uber werd daarop aangeklaagd. Het bedrijf had immers verzuimd om de gebruikers te informeren over het lek, wat een wettelijke verplichting is. Door de schikking is er een einde gekomen aan de zaak. Wel zal Uber vanaf nu de overheid regelmatig van een rapportage moeten voorzien over de beveiligingssituatie. Mocht het bedrijf dat nalaten, dan zijn sancties niet uitgesloten. Tevens gaat Uber zijn databeveiliging aanzienlijk verbeteren.

Ambtenaren geweerd

De 148 miljoen dollar van de schikking zal worden verdeeld over alle vijftig Amerikaanse staten en Washington D.C. “Met de schikking willen we ons imago verbeteren,” aldus juridisch topman Tony West. Uber is eerder negatief in het nieuws gekomen. Het bedrijf zou onder andere in een aantal landen ambtenaren hebben geweerd om controles te ontlopen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief