Universiteit en Hogeschool van Amsterdam slachtoffer cyberaanval

De netwerken van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn gehackt. Beide onderwijsinstellingen hebben dit zelf bekendgemaakt.

In het belang van het onderzoek zeggen de onderwijsinstellingen geen commentaar te kunnen geven over de achtergrond of omvang van de cyberaanval.

Security and Operations Centre

De weinige concrete details die wel zijn gegeven, luiden dat een “onbekende derde” zich toegang tot de ICT-omgeving heeft weten te verschaffen. Verder wordt onderzocht welke delen van de systemen zijn getroffen. De hack is ontdekt door het Security and Operations Centre van de HvA en UvA. De onderwijsinstellingen hebben naar eigen zeggen inmiddels maatregelen genomen om de gevolgen ervan te beperken. Dit om ervoor te zorgen dat onderwijs en onderzoek zo veel mogelijk ongestoord door kunnen gaan.

Systemen uitzetten

“Om de impact op ons onderwijs en onderzoek zo veel mogelijk te beperken, zullen we de komende tijd proactief systemen tijdelijk uitzetten. Deze systemen, en de informatie in die systemen, zijn op dat moment niet beschikbaar. We begrijpen dat dit overlast geeft en proberen dit zoveel mogelijk te beperken”, hebben de UvA en HvA in een verklaring laten weten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief