Zweedse politie krijgt 250.000 euro boete voor Clearview AI

De Zweedse privacytoezichthouder heeft de Zweedse politie een sanctie van 250.000 euro opgelegd voor het onrechtmatig gebruik van het gezichtsherkenningssysteem Clearview AI.

Het systeem bevat drie miljard afbeeldingen die onder meer afkomstig zijn van Facebook, LinkedIn en andere websites en socialmediaplatformen. Het maakt een hash van deze foto’s wat snel zoeken mogelijk maakt.

Databeschermingsautoriteit IMY

Het Amerikaanse bedrijf Clearview zou meer dan 2.400 politie- en opsporingsdiensten als klant hebben. Zij hebben de mogelijkheid om foto’s van verdachten te vergelijken met de afbeeldingen van Clearview. Uit onderzoek van de Zweedse databeschermingsautoriteit IMY blijkt dat Zweedse agenten het systeem meerdere keren zonder toestemming hebben gebruikt. Volgens IMY heeft de Zweedse politie zijn verplichtingen als dataverwerker met betrekking tot het gebruik van Clearview AI niet vervuld.

Biometrische gegevens

“De politie heeft onvoldoende organisatorische maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat het verwerken van persoonlijke data in dit geval volgens de wet plaatsvond”, aldus de toezichthouder. De IMY voegt eraan toe dat de Zweedse politie onrechtmatig biometrische gegevens voor gezichtsherkenning heeft verwerkt. Ook heeft de politie verzuimd om een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren. Hiermee worden vooraf de privacyrisico’s geïnventariseerd die komen kijken bij het verwerken van data.

Klik hier voor het bericht van de Zweedse privacytoezichthouder Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief