Universiteit van Kyoto verliest 77 terabyte aan gegevens door fout met back-up

Door een fout in een back-upscript is de Universiteit van Kyoto 77 terabyte aan gegevens kwijtgeraakt. De Japanse universiteit heeft dit via haar eigen website bekendgemaakt.

Het incident vond plaats tussen 14 en 16 december. Het back-upscript verwijderde onbedoeld 34 miljoen bestanden van de supercomputer van de universiteit.

Find commando

Een aanpassing aan het script door Hewlett Packard Enterprise, dat ook de supercomputer leverde, was volgens de universiteit de oorzaak van het probleem. HP heeft laten weten dat het back-upscript het find commando gebruikt om logbestanden ouder dan tien dagen te deleten. Het bedrijf had het script gewijzigd om het beter leesbaar te maken.

Logbestanden

Vervolgens werd het veranderde script uitgevoerd, terwijl het bestaande script nog draaide. Hierdoor bevatte het find commando niet-gedefinieerde variabelen. In plaats van de logbestanden werden allerlei andere bestanden verwijderd.

Incrementele back-ups

Het back-upproces is inmiddels beƫindigd. De universiteit is voornemens om het maken van back-ups eind januari te hervatten. Dit nadat het script is aangepast en er maatregelen zijn genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen. De universiteit wil onder meer incrementele back-ups langer gaan bewaren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief