Vaker economische digitale spionage in Nederland

Nederland is de laatste tijd veel vaker het doelwit van digitale spionage. Meestal gaat het om economische spionage door inlichtingendiensten.

Dat is het beeld dat opduikt in het rapport Cyber Security Beeld Nederland 2015 van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Het rapport is opgesteld onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Kerntaak van bedrijven
Staatssecrataris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil komen tot een gezamenlijke en Europese aanpak van deze vorm van criminaliteit. ‘Het CSBN laat zien dat de in voorgaande Cyber Security Beelden gesignaleerde trends doorzetten in 2015. Een aanpak waarbij publieke en private partijen nationaal en internationaal samenwerken om de cybersecurity te verbeteren, is dan ook noodzakelijk’, aldus Dijkhoff. De staatssecretaris vindt het een kerntaak van bedrijven om voortdurend te monitoren welke beveiliging vereist is. Ook vindt hij dat informatie over dreigingen gedeeld moet worden. Verder zal er een meldplicht voor incidenten komen.

Buitenlandse inlichtingendiensten

De grootste dreiging komt nog steeds vanuit beroepsmisdadigers en misdadigers die door landen gestuurd worden. ‘Criminelen ontwikkelen hun digitale vaardigheden steeds verder. Het afgelopen jaar stond bijvoorbeeld in het teken van enkele digitale aanvallen door criminelen die opvielen door hun goede organisatie, nauwkeurige uitvoering en technische geavanceerdheid. Daarnaast voeren er meer landen digitale aanvallen op of via de infrastructuur van Nederlandse organisaties uit. De grootste digitale spionagedreiging komt van buitenlandse inlichtingendiensten’, aldus het rapport.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief