Veel aanvallen op WordPress en Joomla

Nederland blijkt in de top 5 te staan als het gaat om aanvallen op websites waarbij WordPress en Joomla worden gebruikt. WordPress en Joomla zijn beide content management systemen waar website mee worden opgebouwd.

Uit een onderzoek van Trend Micro blijkt dat veel Nederlandse sites onder vuur liggen van botnets die proberen om misbruik te maken van kwetsbaarheden in deze software.

Het blijkt dat van alle aanvallen 2 percent wordt uitgevoerd in Nederland. Op de eerste plaats staat de Verenigde Staten met maar liefst 64 percent gevolgd door Duitsland met 7 pecent. Daarna volgens Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Uit een analyse van Trend Micro blijkt vanuit één besmette computer bijna 17 duizend domeinen werden aangevallen in één dag. In deze aanvallen werd getracht om toegang te krijgen tot het beheeraccount van deze content management systemen, door het proberen van een talloze combinaties van wachtwoorden.

Dergelijke aanvallen tonen aan dat het van groot belang is dat beheerders van dergelijke systemen aandacht besteden aan de beveiliging daarvan. Zij moeten er voor zorgen dat alle software up-to-date wordt gehouden en dat er gebruik wordt gemaakt van sterke wachtwoorden. Er zijn ook verschillende plug-ins verkrijgbaar die de beveiliging van deze systemen vergroot.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief