Veel beveiligingscamera’s in Nederland eenvoudig toegankelijk

Minstens vierhonderd beveiligingscamera’s in Nederland beschikken niet over een goede beveiliging. Deze conclusie komt naar voren uit recent onderzoek van journalistiek platform Pointer.

De journalisten slaagden er gemakkelijk in om de exacte locatie van ruim vijftig beveiligingscamera’s in Nederland te achterhalen.

IP-adres en beeldonderzoek

“Deze beelden zijn vaak eenvoudig te vinden op websites die ze doorzoekbaar maken. Met het IP-adres en beeldonderzoek kun je in veel gevallen achterhalen waar de camera hangt, wie de eigenaar is en wie in beeld is”, aldus de journalisten. Zeker vierhonderd camera’s in Nederland zijn direct in te zien, stelt Pointer. Wereldwijd betreft het ongeveer vijftienduizend camera’s van plusminus twintig merken die uiterst gemakkelijk toegankelijk zijn. Het betreft camera’s die aangesloten zijn op internet. Omdat de locaties van deze camera’s vaak eenvoudig zijn te achterhalen, ontstaan er risico’s met betrekking tot de privacy.

Niemandsland

“We zitten in een soort niemandsland waarin nog geen afspraken zijn gemaakt over veiligheidseisen”, aldus Consumentenbond-woordvoerder Gerard Spierenburg tegen Pointer. “Alleen wat ernstiger is: de fabrikanten weten van deze fouten. Wij wijzen ze daarop, maar ze zijn niet erg happig om daar iets aan te doen.” De verantwoordelijkheid voor de datalekken ligt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij de partij die de persoonsgegevens verwerkt. In dit geval is dat de fabrikant van de beveiligingscamera.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief