De belangrijkste ICT-systemen van de politie zijn onvoldoende beveiligd. Dat heeft Bits of Freedom (BoF) gisteren bekendgemaakt na een analyse van de systemen.
Volgens de burgerrechtenorganisatie lopen burgers en advocaten hierdoor grote risico’s. Tevens neemt de kans op fraude door agenten toe.
Vingerafdrukken en aangiftes
Het betreft 36 applicaties die door de politie als belangrijk zijn bestempeld voor hun werk. Het gaat onder andere om systemen waarin vingerafdrukken en aangiftes worden opgeslagen. Omdat de beveiliging op een aantal punten tekortschiet, hebben agenten die van functie wisselen nog steeds toegang tot systemen van hun eerdere werkzaamheden. Volgens BoF kunnen corrupte agenten hierdoor toegang krijgen tot onnodig veel informatie. Bovendien zou de politie gegevens regelmatig veel te lang bewaren.
Hele gevoelige gegevens
Stephan den Hengst, Chief Data Officer bij de Nationale Politie, heeft tegen NOS gezegd dat “het klopt dat veel politiesystemen niet aan de eisen van privacy en security in de Wet politiegegevens voldoen”. Dat houdt volgens hem echter niet in dat politie-informatie op straat ligt. BoF-onderzoeker Rejo Zenger wijst erop dat het om “hele gevoelige gegevens” gaat, waar de politie zorgvuldig mee om dient te gaan. “De politie vertrouwt steeds meer op ICT om in haar werk te helpen, dus dan is het belangrijk dat dat op orde is.”
Klik hier voor het bericht en de rapportages van Bits of Freedom.