Forse toename aangiften cybercrime

Dit jaar hebben aanzienlijk meer mensen aangifte gedaan van cybercrime. Van januari tot en met september ontving de politie meer aangiften dan in heel 2018 en 2019 bij elkaar opgeteld. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dit recentelijk laten weten.

In 2018 werd zo’n 2.700 keer aangifte gedaan van onder meer ransomware, malware en DDOS-aanvallen. Dat steeg in 2019 naar bijna 4.500. In de eerste negen maanden van dit jaar stapten al 7.500 slachtoffers van cybercrime naar de politie. Een groot deel van de aangiften heeft te maken met WhatsApp-fraude: bijna 2.400 van de 7.500 aangiften.

WhatsApp-fraude

“Sinds 2017 is er duidelijk een toename te zien in het aantal aangiften. Dit heeft onder meer te maken met beter gegevensbeheer en de aanpassing van de wijze van registreren in de politiesystemen”, antwoordt Grapperhaus op vragen over de begroting van zijn ministerie. Slachtoffers van helpdeskfraude en WhatsApp-fraude kunnen tegenwoordig online aangifte doen. Dat kan een gedeeltelijke verklaring voor de toename zijn.

Online aangifte

Het aantal gemelde pogingen tot WhatsApp-fraude is aanzienlijk groter dan voor de invoering van internetaangifte: veertig procent tegenover minder dan tien procent. “Dit duidt erop dat de invoering van de internetaangifte de meldingsbereidheid vergroot en dat mensen mogelijk alerter zijn op deze vorm van fraude”, aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat het voor meer cyberdelicten mogelijk wordt om online aangifte te doen.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief