Veel medewerkers gebruiken regelmatig onveilige applicaties

Veel medewerkers zijn bereid het risico te nemen om onbeveiligde applicaties van derde partijen te gebruiken, als dat hun werk gemakkelijker maakt. Dat blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek van IBM Security.

Het onderzoek laat zien dat ruim dertig procent van de Fortune 1000-medewerkers regelmatig bedrijfsgegevens bewaart op, en deelt via, een cloud-based platform dat het bedrijf zelf niet in de gaten kan houden.

Cloud-based applicaties
Toen aan de medewerkers gevraagd werd waarom ze dit risico namen, was het antwoord eenvoudig: uit gemak. “Terwijl de meerderheid (57%) van de medewerkers het ermee eens is dat het een schending is van het IT-beveiligingsbeleid van hun bedrijf, zijn ze van plan om door te gaan met het gebruik van deze externe cloud-based applicaties vanwege de voordelen die dit met zich meebrengt”, aldus het onderzoek.

Bedrijfswachtwoord

Bijkomend probleem is dat veel personeelsleden deze cloud-based applicaties linken aan hun bedrijfsloginnaam en -wachtwoord. Dit veroorzaakt volgens het onderzoek een enorm gat in de cyberbeveiliging van een bedrijf, waar hackers vervolgens gebruik van kunnen maken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief