Criminelen verhandelen persoonsgegevens goedkoper

Criminelen die persoonsgegevens hebben ontvreemd, verhandelen deze via internet voor steeds minder geld. Reden hiervoor is dat het aanbod van gestolen gegevens is gegroeid, waardoor de prijzen dalen.

De gemiddelde prijs voor persoonsgegevens, per persoon, is in een jaar tijd gezakt van 4 naar 1 dollar. Voor dit bedrag kunnen een gestolen naam, geboortedatum, woonadres en burgerservicenummer worden aangeschaft: genoeg voor identiteitsfraude.

Scan
Bankgegevens, waaronder creditcardinformatie, worden onder criminelen verhandeld voor ongeveer 25 dollar. Scans van paspoorten, rijbewijzen en rekeningen gaan voor 10 tot 35 dollar per stuk over tafel. Het vaakst worden persoonsgegevens gestolen. Dit heeft antivirusbedrijf Trend Micro deze week gepubliceerd.

Imagoschade
Het aantal cyberaanvallen waarbij data werd ontvreemd, is de afgelopen vijf jaar met bijna 170 procent gestegen. Niet alleen personen zijn uiteraard slachtoffer van gegevensdiefstal. De overheid en het bedrijfsleven hebben regelmatig te maken met cyberaanvallen waarbij geheimen worden gestolen. Uit angst voor imagoschade geven de meeste organisaties hier weinig ruchtbaarheid aan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief