Verbond van Verzekeraars wil Event Data Recorder in voertuigen

Het Verbond van Verzekeraars wil dat alle voertuigen worden voorzien van een zwarte doos. Deze Event Data Recorder (EDR) vergaart informatie over het rijgedrag en kan in geval van een ongeluk worden geraadpleegd. Het Verbond van Verzekeraars heeft dit gisteren via zijn website gecommuniceerd.

Het Verbond wijst erop dat zo’n zwarte doos in de Verenigde Staten al verplicht is en pleit er nu voor om deze maatregel ook in Nederland in te voeren.

Onafhankelijke instantie

“Als de EDR direct wordt uitgelezen door een onafhankelijke instantie zoals de politie, zijn de data over het moment kort voor, en op het moment van, het ongeval betrouwbaar. Als verzekeraars in staat worden gesteld om via de politie over deze data te beschikken, kunnen zij zich snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid,” schrijft het Verbond in een position paper.

Politiek

Het moet voorkomen worden dat de gegevens meteen na een ongeval bekeken, of aangepast, kunnen worden door een partij die daar belang bij heeft. De politiek zou moeten bepalen of de bestuurder/eigenaar van het voertuig eerst toestemming moet geven, voordat de gegevens uit een EDR gebruikt mogen worden, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief