Verkeerd IP-adres maakte Nederlander verdacht

Een Nederlandse ondernemer is op Schiphol en op de luchthaven van Los Angeles in de problemen gekomen vanwege een oud Jordaans IP-adres. De Telegraaf meldt dat de man zijn recentelijk geïnstalleerde Vodafone-aansluiting thuis had gebruikt om een ESTA-toestemmingsformulier in te vullen.

Een ESTA-toestemmingsformulier is een digitaal formulier dat reizigers in moeten vullen om toegang tot de VS te krijgen. De man werd op Schiphol en in Los Angeles ondervraagd, omdat het IP-adres dat hij had gekregen geregistreerd stond als een Jordaanse internetaansluiting. Eenmaal in de VS kreeg deze Nederlandse ondernemer zelfs politie aan de deur.

Amerikaanse overheid
“Op Schiphol werd ik bij de laatste paspoortcheck met naam en toenaam uit de rij gehaald. Ik moest me melden bij een man van de Amerikaanse overheid. Ik kreeg een stevige ondervraging over de moslimlanden die ik mogelijk zou hebben bezocht. Niet één dus. Maar goed, volgens die man had ik mijn ESTA eerder die week vanuit Jordanië aangevraagd en dat riep vraagtekens op,” aldus de man.

Verouderde gegevens
De man laat onderzoek uitvoeren en daaruit blijkt dat Vodafone IP-adressen uit andere landen inkoopt. Ook uit landen die de VS als gevaarlijk beschouwt. Alle providers doen dit vanwege een tekort aan IP-adressen. De aangekochte IP-adressen zouden opnieuw geregistreerd zijn. Vodafone: “Wij hebben alles correct gedaan. De enige verklaring is dat de Amerikanen verouderde gegevens hebben gebruikt.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief