Verlichting Erasmusbrug Rotterdam was te hacken

Een online paneel waarmee de verlichting van de Erasmusbrug bediend kan worden, was enige tijd openbaar toegankelijk. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam heeft dat recentelijk bevestigd, na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het online systeem dient beveiligd te zijn met een wachtwoord, maar door een kwetsbaarheid in de beveiliging hadden ook mensen zonder autorisatie toegang tot dit bedieningspaneel.

Regenboogkleuren

RTL Nieuws berichtte dat op die manier de kleur van de verlichting gewijzigd kon worden. Tot de mogelijkheden behoorden de kleuren van de Nederlandse vlag, de clubkleuren van Feyenoord en de regenboogkleuren. De nieuwszender probeerde het afgelopen maandagavond zelf. Het lukte om de brug binnen enkele seconden eerst roze te laten kleuren, en daarna de kleuren van de regenboog in te stellen.

Online paneel

Rotterdam heeft naar aanleiding van de ontdekking van de kwetsbaarheid in de beveiliging, het online paneel buiten gebruik gesteld.” Aan een definitieve oplossing, om een beveiligingslek in de toekomst te voorkomen, wordt nog gewerkt”, aldus de betreffende woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief