AFM waarschuwt voor toegang tot persoonlijke financiële data

Steeds meer bedrijven trachten toegang te krijgen tot persoonlijke financiële data, met als gevolg dat er nieuwe risico’s ontstaan. Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het Trendzicht 2021. De autoriteit pleit voor een versterkte samenwerking tussen financiële toezichthouders en privacytoezichthouders.

Financiële sector

Volgens de AFM worden data ook in de financiële sector een steeds belangrijkere productiefactor. “In toenemende mate worden klantgegevens gebruikt om meer inzicht te krijgen in het gedrag van consumenten. En om hierop in te spelen.” Het zijn niet alleen partijen in het financiële eco-systeem die in toenemende mate gegevens over particulieren vergaren. Ook partijen daarbuiten doen dit.

Consumentenkrediet

Tot de risico’s rekent de toezichthouder bijvoorbeeld de onverzekerbaarheid van bepaalde groepen, het verhullen van bepaalde negatieve aspecten van een product en misbruik van menselijke neigingen, zoals een beperkte aandachtsspanne. Partijen kunnen hier misbruik van maken bij het aanbieden van consumentenkrediet.

Buitenproportionele prijzen

De gegevens kunnen ook aangewend worden om de maximale betalingsbereidheid van mensen te bepalen. Dat heeft vervolgens buitenproportionele prijzen van producten tot gevolg. “Hoewel deze thema’s niet nieuw zijn, kunnen zij in een digitaliserende wereld wel vernuftiger worden uitgevoerd. Hierdoor kan het voor consumenten en toezichthouders lastiger worden dit te herkennen”, stelt de AFM.

Klik hier voor Trendzicht 2021 van de AFM.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief