Verplicht wachtwoord in strijd tegen Zoom-bombing

Vanaf aanstaande zaterdag is het voor alle gratis gebruikers van de videoconferencing-app Zoom verplicht om een wachtwoord te gebruiken.

Videovergaderingen via Zoom werden de afgelopen tijd regelmatig verstoord door kwaadwillenden. Het fenenoom staat inmiddels bekend onder de naam Zoom-bombing.

Zoom-bombing

Afgelopen weekend stelde Zoom betalende gebruikers al in staat om unieke codes voor vergaderingen in hun bedrijf uit te schakelen. Met deze codes kan een bepaalde vergadering gevonden worden. Kwaadwillenden kunnen deze codes echter gebruiken voor Zoom-bombing.

Unieke codes

De beveiliging komt daardoor niet meer bij individuele medewerkers te liggen, verklaart Zoom. Links die van deze unieke codes gebruikmaken, onder meer om anderen uit te nodigen, worden daardoor echter onbruikbaar. Klanten die deze codes alsnog willen gebruiken, wordt aangeraden om vergaderingen te voorzien van een wachtwoord, en om een wachtruimte in te stellen. De beheerder van een vergadering kan zo beslissen wie wel, of geen, toegang krijgt tot de vergadering.

Universiteiten

Meerdere Nederlandse universiteiten, waaronder die van Groningen, Eindhoven en Leiden, verbieden de Zoom-app al sinds het begin van deze maand. “Zoom was een populaire keuze. Het College van Bestuur verbiedt het gebruik hiervan voor het afnemen van tentamens en raadt met klem af het voor andere doeleinden in te zetten. Dit vanwege angst voor datalekken, voor de privacy en het niet voldoen aan AVG-richtlijnen”, aldusĀ  Cursor, het online magazine van de Technische Universiteit Eindhoven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief