Versleuteling 100.000 bestanden duurt 4 minuten tot 3,5 uur

Softwarebedrijf Splunk heeft onderzocht hoelang het duurt voordat systemen zijn versleuteld met ransomware. Onderzoekers van het bedrijf lieten 100 verschillende ransomware-exemplaren 100.000 bestanden versleutelen.

In totaal ging het om 53 gigabyte aan gegevens die in gemiddeld 42 minuten werden geëncrypt. Organisaties hebben dus weinig tijd om in actie te komen voordat de encryptie is voltooid.

LockBit

Tussen de verschillende vormen van ransomware zitten echter grote verschillen. De snelste ransomware, LockBit, had slechts ruim 4 minuten nodig om de 100.000 bestanden te versleutelen. De langzaamste variant deed er meer dan 3,5 uur over. Bij het onderzoek werd ook gekeken naar de invloed van de hardware.

Hardware

De hoeveelheid werkgeheugen bleek weinig invloed te hebben op de snelheid van het versleutelingsproces. De processorsnelheid was wel van invloed volgens de onderzoekers. Enkele ransomware-exemplaren waren niet in staat om gebruik te maken van multithreaded processors. Een snellere harde schijf kan wel van invloed zijn, maar volgens de onderzoekers waarschijnlijk alleen in combinatie met een ransomware-exemplaar dat meerdere CPU-cores kan gebruiken.

Klik hier voor het onderzoek van Splunk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief