Vlaamse overheid: War room voor gehackte gemeenten

De Vlaamse overheid gaat een interfederale war room oprichten voor gemeenten die getroffen zijn door een cyberaanval. Deze war room dient gemeenten in zo’n geval te ondersteunen. Van daaruit zal alle communicatie naar lokale besturen worden gecoördineerd met een Single Point of Contact voor elk lokaal bestuur. Volgens de Vlaamse autoriteiten is er sprake van een acute dreiging.

Antwerpen en Diest

Aanleiding voor de oprichting van de war room is de recente cyberaanval op Antwerpen en Diest. “Het zijn niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste cyberaanvallen. Professionele hackers voeren cyberaanvallen uit op industriële schaal. Het is zelfs niet uitgesloten dat sommige steden en gemeenten nu al gehackt zijn, maar dat de criminelen wachten op het juiste moment om alles plat te leggen”, zegt de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. “Op Vlaams niveau moeten we een war room oprichten die onze lokale besturen kan ondersteunen.”

Interne systemen

“Voorkomen is beter dan genezen”, vervolgt Somers. “Maar waarschijnlijk zullen nog andere lokale besturen het slachtoffer worden van een cyberaanval. Zo valt het te vermoeden dat professionele hackers in sommige gemeenten en steden al zijn binnengedrongen in de interne systemen, maar dat ze voorlopig nog wachten om de diensten stil te leggen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief