VN pleit voor juridische regels cyberoorlog

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vindt dat landen afspraken moeten maken voor cyberoorlogen. Hij zei dit tijdens de opening van een veiligheidsconferentie in M√ľnchen afgelopen vrijdag. Guterres stelt dat cyberoorlog een wereldwijde dreiging is.

Hij voegde eraan toe dat er nu al landen in een dergelijk conflict zijn verwikkeld. De VN zou volgens de Secretaris-Generaal een rol kunnen spelen als platform, waar landen de weg voorwaarts kunnen bespreken.

Internationaal juridisch raamwerk

“Het feit is dat we nog niet hebben kunnen bespreken of de Geneefse Conventie of internationale mensenrechtenverdragen van toepassing zijn op cyberoorlog”, stelde Guterres. “Ik denk dat het de hoogste tijd is om een serieuze dialoog over het internationale juridische raamwerk te hebben waarin cyberoorlogen plaatsvinden.” Er is volgens de Secretaris-Generaal zelfs sprake van een “permanente schending van cybersecurity”.

Overheid, onderzoekers en de private sector

Verder wees hij op het gebruik van het web door criminele en terroristische organisaties. “Al deze zaken zorgen voor een dreigingsniveau dat steeds groter en groter wordt en waarvoor we nog geen adequaat antwoord hebben gevonden.” Vooruitgang boeken op deze terreinen kan volgens hem alleen door meerdere partijen in de discussie te betrekken: overheid, onderzoekers en de private sector.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief