VNSG: Veel gemeenten beveiligen Suwinet onvoldoende

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gemeenten gewaarschuwd: als ze de beveiliging van Suwinet niet verbeteren, kunnen ze van dit systeem worden afgesloten. Suwinet maakt het mogelijk dat gemeenten persoonsgegevens kunnen uitwisselen met het UWV, de Belastingdienst, de IB-groep, Kadaster en Rijksdienst Wegverkeer. Suwinet is bedoeld om fraude op te sporen. In juni van dit jaar voldeed maar 4% van de gemeenten aan de normen voor het gebruik van Suwinet.

Commerciƫle incassobureaus
Het radioprogramma Argos maakte in juni bekend dat uit onderzoek is gebleken dat de meeste gemeenten Suwinet onvoldoende hebben beveiligd. Er zijn bijvoorbeeld adresgegevens van vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen gegeven aan hun gewelddadige ex-partner. Verder zouden commerciƫle incassobureaus ook van het systeem gebruikmaken.

Inspectie
Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer al laten weten dat zij gemeenten zal afsluiten van Suwinet als de beveiliging onvoldoende blijft. De inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat alle gemeenten dit jaar onderzoeken. De VNSG zegt hierover: “Afsluiting heeft zeer verstrekkende gevolgen, zowel voor de dienstverlening als voor de taakuitvoering van gemeenten. Het is daarom belangrijk dat u het onderzoek van de Inspectie met positief resultaat doorstaat”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief