Veel FTP-servers in Nederland staan open

In Nederland staan duizenden FTP-servers open. Op die servers staan terabytes aan persoonlijke data. Dat is de waarschuwing van onderzoeker Sander Ferdinand.

De eigenaren van deze FTP-servers geven op deze manier, onbedoeld, andere mensen toegang tot deze bestanden. Daarbij lopen ze het risico dat ze het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal of fraude. Eigenaren weten niet altijd dat bijvoorbeeld een netwerkopslagapparaat ook een FTP-server draait.

439 terabyte

Ferdinand heeft een scan uitgevoerd op Nederlandse providers. Daarbij ontdekte hij 7.500 openstaande FTP-servers waarvan 2.300 servers bestanden bevatten. In totaal gaat het om 18 miljoen bestanden op deze servers: 439 terabyte aan data. Een terabyte aan informatie is te vergelijken met alle tekst uit een grote universiteitsbibliotheek.

Paspoorten en creditcards

Onder de bestanden bevinden zich vooral foto’s, films, muziekbestanden en documenten. Ook vond de onderzoeker persoonlijke foto’s: verjaardagfoto’s, foto’s van echo’s van een baby en een geboorte. Ferdinand ontdekte 396 bestanden met het woord “password” of “wachtwoord”. Ook vond hij veel documenten van paspoorten, belastingaangiftes en foto’s en documenten van creditcards.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief