Voorkomen datalekken hoofdzakelijk kwestie van bewustwording

Het voorkomen van datalekken is voor het grootste gedeelte een kwestie van bewustwording. Dat heeft demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming gisteren laten weten naar aanleiding van eerdere Kamervragen over de jaarcijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Incassobureaus

Vorige maand maakte de Nederlandse privacy-toezichthouder bekend dat het aantal datalekmeldingen wegens phishing en malware met dertig procent is gestegen ten opzichte van 2019. Van de in totaal 24.000 gemelde datalekken werden er 1.200 veroorzaakt door phishing en malware. Het totaal aantal ontvangen datalekmeldingen daalde ten opzichte van 2019. In dat jaar ontving de AP 27.000 meldingen. Die afname zou vooral toe te schrijven zijn aan betalingsherinneringen van incassobureaus die minder vaak bij verkeerde ontvangers terechtkwamen.

Technische en organisatorische maatregelen

Volgens de minister kan de stijging van het aantal datalekken door malware en phishing verschillende oorzaken hebben, waaronder onzorgvuldigheid. “De AVG verplicht tot het nemen van technische en organisatorische maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen en het verlies van persoonsgegevens te voorkomen. De verbetering hiervan is in belangrijke mate een kwestie van bewustwording”, aldus Dekker.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief