Voormalig CIA-officier krijgt veertig jaar cel voor grootste datalek ooit bij CIA

Een voormalig softwareontwikkelaar bij het Center for Cyber Intelligence in de Verenigde Staten is schuldig bevonden aan spionage. Het gaat om Joshua Adam Schulte die van 2012 tot 2016 betrokken was bij offensieve cyberoperaties.

WikiLeaks

De rechter oordeelde dat de oud-medewerker informatie van de CIA heeft gestolen en deze heeft gelekt naar WikiLeaks. Het is het grootste datalek in de geschiedenis van de CIA en een van de grootste lekken van geheime informatie in de geschiedenis van de VS. Volgens de Amerikaanse procureur Damian Williams heeft Joshua Schulte zijn land verraden. Met zijn spionageactiviteiten bracht hij de nationale veiligheid van de VS in gevaar.

Vault 7-tools

Het betreft onder andere informatie over Vault 7-tools waarmee de CIA mobiele telefoons kan hacken om deze als afluisterapparaten te gebruiken. Volgens de aanklagers heeft het lek de CIA veel schade toegebracht. Behalve voor spionage werd de ex-CIA-officier ook veroordeeld wegens hacken, minachting van de rechtbank, het afleggen van valse verklaringen tegenover de FBI en het in bezit hebben van kinderporno. De rechter heeft Schulte een gevangenisstraf van veertig jaar opgelegd.

Klik hier voor het persbericht van het U.S. Department of Justice.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief