Vordering van euro 48.000 voor Skype wegens niet overhandigen gespreksinhoud

Skype, eigendom van Microsoft, hangt in Belgiƫ een boete boven het hoofd van 48.000 euro. De reden? Het bedrijf weigert om de inhoud van specifieke bel- en videogesprekken te delen met de autoriteiten.

Het verzoek stamt uit 2012. Skype overhandigde weliswaar e-mailadressen, accountgegevens en IP-adressen maar niet de inhoud van livegesprekken tussen twee personen, waar de Belgische autoriteiten om hadden gevraagd.

Privacy
Als reden voert Skype aan dat dit technisch niet mogelijk is. Ook de privacy is voor Skype een issue. “Deze zaak roept belangrijke vragen op met betrekking tot de mate waarin de overheid op wettelijke wijze toegang heeft tot persoonsgegevens van burgers,” heeft Skype laten weten.

Belgische telecomwetgeving
Bovendien stelt Skype dat het bedrijf niet onder de Belgische telecomwetgeving valt: het hoofdkwartier bevindt zich in Luxemburg en Skype heeft geen medewerkers of infrastructuur in Belgiƫ. Het Belgische OM heeft een boete van 48.000 euro gevorderd maar de verdediging wil dat deze onontvankelijk wordt verklaard. Op 13 oktober volgt de uitspraak in deze zaak.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief