Vrij verkeer van data tussen EU en Japan

Europa en Japan hebben recentelijk een data-overeenkomst afgesloten om de vrije doorstroom van data gemakkelijker te maken. In de nieuwe data-overeenkomst staat onder meer dat data zonder veel problemen van, en naar, beide handelsblokken kunnen stromen.

Een aanvullende toestemming is daarvoor niet benodigd. De afspraken zijn onder andere gemaakt over gegevens met betrekking tot werknemers. Het vrije dataverkeer tussen de EU en Japan betreft ook nummers van kredietkaarten en browse-gedrag van onlineconsumenten die gebruikt kunnen worden om gepersonaliseerde reclame te tonen.

Privacy

Volgens EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn de Europese privacystandaarden daarbij gewaarborgd. Europeanen die klachten hebben over Japanse bedrijven, kunnen daarvoor aankloppen bij de Japanse autoriteiten. “Data zijn de brandstof van de wereldwijde economie,” benadrukt EU-commissaris Vera Jourová van Justitie en Consumentenbescherming. “Door samenwerking kunnen we de mondiale standaarden voor databescherming zetten en leiderschap tonen op dit belangrijke terrein.”

Vrijhandelsakkoord

De nieuwe dataovereenkomst werd afgesloten in de marge van het grootschalige vrijhandelsakkoord dat Europa en Japan dinsdag overeenkwamen. In dit handelsakkoord is afgesproken dat beide landen de invoerrechten op producten en diensten stapsgewijs afbouwen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief