VS en EU in principe akkoord over bewaren gebruikersdata

Er is, in principe, een nieuw akkoord over het bewaren van Europese gebruikersdata in de VS. Het nieuwe akkoord komt in plaats van Safe Harbor. Het Europese Hof heeft de Safe Harbor-overeenkomst onlangs ongeldig verklaard. Dat heeft Eurocommissaris Vera Jourova bekendgemaakt.

Helemaal klaar is het nieuwe verdrag nog niet. In welke mate Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen beschikken over gegevens, is nog niet duidelijk.

Beter controleren
De komende tijd wordt hier verder over onderhandeld. Begin volgende jaar dient het nieuwe verdrag er te liggen. Volgens het nieuwe verdrag moet het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken beter gaan controleren om zo te waarborgen dat ondernemingen correct omgaan met Europese gegevens.

Opsporingsdiensten
Nationale privacy-instellingen zullen voortaan beter moeten samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten. Consumenten dienen beter geïnformeerd te worden door bedrijven over wat er gebeurt met hun gegevens. Bovendien zullen de regels over het doorsturen van gegevens van gebruikers, worden aangescherpt. Elk jaar zal worden gecontroleerd door Amerikaanse en Europese autoriteiten of de opsporingsdiensten zich aan de regels houden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief