Overheid: ‘Nederlanders gebruiken te weinig sterke wachtwoorden’

De overheid vindt dat Nederlanders te weinig sterke wachtwoorden gebruiken. Aan het begin van de campagne Alert Online zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie: “Nederlanders zijn zich steeds beter bewust van de risico’s die we lopen in het cyberdomein”.

Samen met onderzoeksbureau Gfk heeft het ministerie online gedrag van Nederlanders bestudeerd. De conclusie is dat er nog veel valt te verbeteren, onder meer op het gebied van wachtwoorden en openbare wifi-verbindingen.

Twaalf tekens

De meeste Nederlanders hebben een wachtwoord van minder dan twaalf tekens. Zo’n korter wachtwoord is makkelijker te kraken. Bovendien wijzigen maar weinig mensen elke drie maanden hun wachtwoord.

VPN

Verder adviseert het ministerie om niet van elk open wifi-netwerk gebruik te maken. Het raadt mensen zelfs aan om het automatisch gebruik van publieke hotspots op hun telefoon niet te activeren. Bij gratis wifi is het verstandig om VPN toe te passen, zodat de internetverbinding geëncrypt wordt. Andere mensen hebben zo geen inzicht in wat een gebruiker op de verbinding doet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief