VS infiltreert computernetwerken Russisch elektriciteitsnetwerk

De Verenigde Staten hebben het elektriciteitsnetwerk van Rusland bestookt met malware. The New York Times schrijft dit op basis van verschillende bronnen van de Amerikaanse overheid.

Volgens deze, niet nader genoemde, bronnen heeft de Verenigde Staten het afgelopen jaar een veel agressievere houding aangenomen tegenover Rusland.

Computernetwerken

“Er wordt nu op een schaal geopereerd die we een paar jaar terug niet voor mogelijk hadden gehouden,” zegt een hooggeplaatste functionaris tegen The New York Times. Het betreft nog geen daadwerkelijke cyberaanvallen op Rusland maar het infiltreren van computernetwerken. Daarbij richt de VS zich vooral op het elektriciteitsnetwerk om dit te uit te kunnen schakelen als de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten escaleren.

FBI

De agressievere houding van de Verenigde Staten is een respons op de waarschuwingen van de FBI. De inlichtingendienst maakte vorig jaar bekend dat Rusland bezig was om Amerikaanse infrastructuren te infiltreren met malware. De veiligheidsadviseur van president Donald Trump zei afgelopen week in een verklaring dat de Verenigde Staten meer potentiële cyberdoelwitten aan het bekijken is. Als reden gaf hij aan om “aan Rusland of wie dan ook duidelijk te maken dat als ze cyberaanvallen tegen ons uitvoeren, ze hiervoor zullen boeten.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief