Wachtwoord Britse spoorwegen zichtbaar in tv-uitzending

Dat de mens de zwakste schakel is bij Informatiebeveiliging bleek weer eens tijdens een uitzending van een BBC-documentaire over de Britse spoorwegen. In de documentaire ‘The Trouble With Our Trains’ bezochten Nick Hewer en Margaret Mountford een controlecentrum in het station London Waterloo.

Twitteraar Mike Hudson ontdekte dat, toen de documentairemakers inzoomden op een monitor, de gebruikersnaam en het wachtwoord van een controlesysteem op deze monitor waren vastgeplakt.

Zwak wachtwoord
Zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord zijn dus in beeld gekomen. De documentaire met daarin de vertrouwelijke gegevens, is te zien op YouTube. Opmerkelijk is ook dat het gekozen wachtwoord een buitengewoon zwak wachtwoord is: Password3. Bovendien lijkt het erop dat het controlecentrum nog steeds Windows XP gebruikt, dat door Microsoft niet meer standaard wordt ondersteund.

TV5

Een tijd geleden gebeurde iets soortgelijks bij de gehackte Franse televisiezender TV5. De zender lekte tijdens minstens twee reportages verschillende wachtwoorden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief