Wachtwoord minimaal 32 karakters?

Deral Heiland, hoofd onderzoek bij het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Rapid7, adviseert mensen om altijd een wachtwoord van minimaal 32 karakters te gebruiken. Zeker nu steeds meer mensen Internet of Things-apparatuur gebruiken, is het volgens hem belangrijk om de standaard instellingen te wijzigen.

Een kwaadwillende die weet welke wifi-router bijvoorbeeld wordt gebruikt, kan gemakkelijker de standaard lengte en het patroon van de wifi-sleutel ontdekken. “De oplossing is dus om nooit de standaard instellingen te vertrouwen, maar ze te veranderen als je de technologie uitrolt.”

Passphrase
Een sterk wachtwoord bestaat volgens Heiland uit minimaal 32 karakters waarbij zowel hoofdletters als kleine letters worden gebruikt, alfanumerieke en speciale karakters. “Ik weet dat dit soort wachtwoorden lastig of onmogelijk te onthouden zijn,” geeft de onderzoeker toe. Hij adviseert om passphrases te gebruiken: wachtwoorden die uit meerdere woorden bestaan.

Mijn faVoriet3 vaKantie wa$ in Peru
De onderzoeker geeft deze zin als voorbeeld: “Mijn favoriete vakantie was in Peru”. Maar liefst 35 karakters! Door sommige letters door speciale karakters of cijfers te vervangen, wordt het wachtwoord nog moeilijker te raden of te kraken. Dat zou er dan zo uit kunnen zien: “Mijn faVoriet3 vaKantie wa$ in Peru”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief