Uitkeringsorganisatie WIL geïnfecteerd door valse Ziggo-mail

De regionale organisatie Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) is recentelijk het slachtoffer geworden van ransomware. De malware was verstopt in een valse Ziggo-mail. WIL is actief op het gebied van werk, inkomensondersteuning en schuldhulpverlening in de gemeenten Houten, Lopik, IJsselstein, Nieuwegein en Vianen.

“De e-mail leek afkomstig van Ziggo. Het bericht was voorzien van de huisstijl van Ziggo. Dit maakte de e-mail moeilijk van echt te onderscheiden. In de e-mail stond dat er een factuur klaarstaat in ‘Mijn Ziggo’. Door te klikken op een willekeurige link, konden criminelen schadelijke software (malware) op ons computersysteem installeren,” schrijft de organisatie op haar website.

Losgeld
“Om weer toegang te krijgen, zouden we losgeld moeten betalen. Dat hebben we, mede op advies van de autoriteiten, niet gedaan,” aldus Werk en Inkomen Lekstroom. Aanvankelijk vreesde de organisatie dat de persoonsgegevens van 18.000 mensen waren gelekt.

Voorzorg
Uit voorzorg en overeenkomstig de Wet meldplicht datalekken stuurde de instantie op 27 oktober alle getroffenen een brief over de kwestie. Later, na onderzoek, bleek dat er slechts e-mailadressen zijn gelekt van ongeveer 800 personen. Zij zullen later deze week nader worden geïnformeerd over het datalek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief