Wehkamp voor 144.000 euro opgelicht via CEO-fraude

Criminelen hebben webwinkel Wehkamp begin dit jaar voor 144.000 euro opgelicht via fake-mails. De online modeketen verkoopt al enkele jaren kleding van modehuis Didi, dat in januari failliet ging.

Na het faillissement bleef Wehkamp de kleding van Didi verkopen. Het verdiende geld boekte het bedrijf over naar de rekening van de failliete boedel, die Didi’s curatoren beheerden.

E-mailaccounts

In februari slaagden cybercriminelen erin om zich toegang te verschaffen tot het e-mailverkeer tussen Wehkamp en de curatoren. Zo kwamen ze erachter dat Wehkamp regelmatig geld naar hen overboekte. De criminelen maakten daarop e-mailaccounts aan die erg veel leken op die van Wehkamp en de curatoren. Beide partijen communiceerden vervolgens via deze fake-e-mailadressen, waardoor de kwaadwillenden controle kregen over hun mailcommunicatie.

Ander rekeningnummer

De oplichters gaven aan Wehkamp een ander rekeningnummer door, waarnaar het geld voortaan overgeboekt moest worden. De modeketen controleerde dit via het e-mailadres van de criminelen, die deze verandering bevestigden. In een periode van enkele dagen maakte Wehkamp vervolgens meerdere keren geld over naar dit rekeningnummer, dat onmiddellijk werd doorgesluisd. In totaal ging het om 144.000 euro. De cybercriminelen zouden niet hebben ingebroken op de e-mailaccounts van de curatoren. Zij stellen zich op het standpunt dat Wehkamp de rekeningwijziging zorgvuldiger had moeten controleren. Ze willen de 144.000 euro alsnog ontvangen van de modeketen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief