Wettelijke regeling bulkdatasets AIVD en MIVD

De regering komt met een wettelijke regeling voor bulkdatasets die de AIVD en MIVD gebruiken. Het betreft data die ingezet wordt bij onderzoeken naar landen met een offensief cyberprogramma jegens Nederland. De inlichtingendiensten zullen in de toekomst meer tijd krijgen om dergelijke bulkdatasets te beoordelen.

CTIVD

Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie hebben dit recentelijk laten weten. Aanleiding hiervoor is een besluit van de Commissie van Toezicht aangaande de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). De betreffende diensten moeten van de commissie vijf bulkdatasets vernietigen.

Bits of Freedom

Het besluit viel na een klacht van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Die had bij de toezichthouder aangeklopt, omdat de geheime diensten bulkdatasets te lang zouden bewaren. Op dit moment is de termijn hiervoor maximaal anderhalf jaar. Na die periode moeten alle gegevens die niet relevant zijn, zo snel mogelijk worden vernietigd.

Grote hoeveelheden gegevens

Zowel de AIVD als de MIVD hebben bulkbevoegdheden. Dat houdt in dat ze grote hoeveelheden gegevens mogen verzamelen van miljoenen mensen. Het overgrote deel daarvan heeft echter betrekking op mensen waar de diensten geen onderzoek naar doen of zullen gaan doen. De inlichtingendiensten verzamelen zulke grote hoeveelheden data, omdat ze op deze manier een klein deel gegevens in handen kunnen krijgen dat wél relevant is voor een onderzoek.

Klik hier voor de brief van minister Bruins Slot en minister Ollongren aan de Tweede kamer der Staten-Generaal.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief