Gebruikers te volgen via bluetooth smartphone

De bluetooth-signalen van smartphones hebben elk een unieke vingerafdruk. Daardoor is het mogelijk om gebruikers te identificeren en te volgen. Dat concluderen onderzoekers van de University of California San Diego.

Smartphones, smartwatches, fitnesstrackers en dergelijk mobiele devices versturen ongeveer vijfhonderd bluetooth-beacons per minuut. Onder meer Apples Find My trackingdienst, corona-apps en draadloze koptelefoons maken er gebruik van.

Mac-adres

Alle draadloze apparatuur bevat kleine productiefouten in de hardware. Deze zijn voor elk apparaat uniek waardoor het in feite vingerafdrukken zijn. Hiermee kan een kwaadwillende anti-trackingtechnieken omzeilen, zoals het continu veranderen van het bluetooth mac-adres.

Wifi-tracking

Wifi-tracking maakt gebruik van het feit dat wifi-signalen een preamble bevatten. Dit is een lange bekende sequentie. Preambles voor bluetooth-beacons zijn echter zeer kort, waardoor met eerdere technieken bluetooth-signalen niet konden worden getrackt.

Omgevingstemperatuur

Een tracking-aanval is volgens de onderzoekers al mogelijk met apparatuur die minder dan tweehonderd dollar kost. Daarbij zijn er wel beperkingen, waaronder de kracht waarmee smartphones bluetooth-signalen versturen en de invloed van de omgevingstemperatuur.

Klik hier voor het onderzoek van de University of California San Diego.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief