WhatsApp-accounts ambtenaren Den Bosch gehackt

WhatsApp-accounts van meerdere ambtenaren van de gemeente Den Bosch zijn door cybercriminelen gecompromitteerd. Tot de gehackte accounts behoren onder andere dat van het hoofd communicatie van de gemeente. Omroep Brabant heeft dit onlangs bekendgemaakt.

Verificatiecode

De regionale omroep heeft een intern document in handen gekregen waarin de politie en het Openbaar Ministerie hiervoor waarschuwen. Het zou gaan om meerdere accounts van burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden en mensen van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Criminelen wisten zich toegang tot deze accounts te verschaffen, doordat ze de verificatiecode voor de accounts wisten te onderscheppen.

Tweefactor-authenticatie

Contacten van de getroffen ambtenaren kregen berichtjes, waarin de criminelen deden alsof ze zelf slachtoffer zijn, en vervolgens om geld vroegen. Eind vorige maand waren er volgens het OM en de politie landelijk twintig slachtoffers. Onder hen bevonden zich wethouders, een burgemeester, journalisten en medewerkers van brandweer, gemeenten en ministeries. De gemeente Den Bosch heeft ambtenaren aangespoord om hun accounts te beveiligen met tweefactor-authenticatie (TFA).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief