Eerste arrestatie van maker/verkoper phishing-software

De politie heeft gisteren bekendgemaakt een 19-jarige man aangehouden te hebben voor het ontwikkelen en verhandelen van phishing-panels. Hiermee heeft de verdachte mogelijk 100.000 euro verdient. Voor zover bekend, is het de eerste keer dat een ontwikkelaar van phishing-panels in Nederland is aangehouden, aldus het Openbaar Ministerie.

Een phishing-panel is een nagemaakte versie van populaire apps, die bijvoorbeeld banken aanbieden voor betaalverzoeken. Volgens politie en het OM is zulke software een belangrijke facilitator van fraude.

Nickname

Het onderzoek naar de tiener nam bijna een jaar in beslag. Politie en het OM waren een nickname van de verdachte in meerdere onderzoeken naar phishing tegengekomen. Afgelopen 19 oktober kon het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag de man in Almelo arresteren. Bij zijn aanhouding bleek hij een geladen vuurwapen binnen handbereik te hebben. De man zou al minstens twee jaar actief zijn en gedurende die periode tientallen phishing-panels verkocht hebben.

Drempelverlagend

Volgens het Openbaar Ministerie en de politie hebben phishing-panels een drempelverlagend effect voor kwaadwillenden om zich aan phishing schuldig te maken: “Heb je een panel, een netwerk van ronselaars, cashers en geldezels, dan kun je aan de slag. Met deze vorm van criminaliteit wordt schade aan het vertrouwen in het financiĆ«le verkeer toegebracht, en het brengt financiĆ«le schade aan slachtoffers en banken toe. Vandaar ook dat politie en OM het erg belangrijk vinden degenen achter de panels te ontmaskeren en te vervolgen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief