Wifi NS niet veilig voor internetbankieren

Het wifi-netwerk van de NS kan niet worden gebruikt voor internetbankieren. Dat heeft de NS zelf laten weten. Aanleiding hiervoor is een artikel van De Correspondent waarin staat dat dit wifi-netwerk niet veilig is.

Een bewoner van een woonboot in Amsterdam heeft onbeveiligd verkeer van de NS-wifi-netwerken opgevangen. Hij ontdekte dat meer dan vijftig procent van het internetverkeer van sites en apps niet was versleuteld.

Persoonsgegevens
Volgens De Correspondent kon de man van de woonboot meekijken: inlogcodes, wachtwoorden, chatsessies en mailwisselingen waren allemaal te onderscheppen. De Wet bescherming persoonsgegevens verplicht dat persoonsgegevens die via internet worden verzonden, beveiligd worden verstuurd. Bij sommige websites wordt echter alleen een versleuteling toegepast als een gebruiker bijvoorbeeld inlogt.

Registreren
De NS zegt al eerder aangegeven te hebben dat het netwerk niet is beveiligd. “Het is prima om naar Telegraaf of Nu.nl te surfen voor het laatste nieuws, maar je moet je bankzaken er niet op doen”, zegt een woordvoerder van de NS. “Ons wifi-netwerk is wat dat betreft niet anders dan andere gratis wifi-netwerken bij koffiegelegenheden.” De NS zegt dat het een bewuste keuze is. “Je zou er ook een beveiligd netwerk van kunnen maken, maar dan moeten mensen zich eerst registreren. Heel veel mensen willen dat niet en dat begrijpen we ook.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief