Windows XP extra kwetsbaar in 2014

Volgens een rapport van Computerworld houden hackers kwetsbaarheden die ze hebben ontdekt voor Windows XP vast. Op het moment dat Microsoft in april 2014 de ondersteuning voor deze versie van Windows zal stoppen zullen deze kwetsbaarheden massaal worden misbruikt. Doordat Microsoft de ondersteuning stop zet zullen er uiteraard ook geen beveiligingsupdates meer worden uitgebracht. Windows XP werd uitgebracht in 2001 en opgevolgd door Windows Vista, Windows 7 en recent Windows 8.

Er is door Computerworld berekent dat in april 2014 nog maar liefst 33% van alle computers wereldwijd op Windows XP zal draaien. De verwachting is dat de prijs voor een Windows-XP lek zal gaan verdubbelen. De huidige prijzen liggen tussen de 50.000 en 150.000 dollar. In vergelijking: bij het stoppen van de ondersteuning van Windows 2000 werd dat door nog slechts 0,4% van de Windows systemen gebruikt.

Er zijn een aantal experts die zeggen dat Microsoft zal worden gedwongen om ondersteuning voor Windows XP-gebruikers te blijven verzorgen. Als zoveel systemen die aangesloten zijn op het internet daar nog gebruik van maken dan zou een massale aanval op deze systemen ook de stabiliteit van het internet kunnen aantasten, aldus deze experts. Tegelijkertijd geeft de huidige situatie Microsoft de mogelijkheid om gebruikers harder te pushen om over te stappen op Windows 8, mede door het geven van kortingen. In oktober wordt de eerste grote updaten van dit nieuwe besturingssysteem verwacht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief