Windows XP populair bij bedrijven

Hoewel Microsoft al meer dan een jaar geen beveiligingsupdates voor Windows XP verstrekt, is het besturingssysteem uit 2001 nog steeds erg populair bij bedrijven, aldus David Strom van IBM.

Zowel het bedrijfsleven als de overheid verzuimen om het oude besturingssysteem te vervangen door een nieuwere versie. Volgens schattingen wordt voor driekwart van de watervoorzieningen nog steeds Windows XP gebruikt. Ook de meeste geldautomaten draaien er nog op.

Malware
Strom vindt het gebruik van het oude besturingssysteem een groot risico, omdat het de kans vergroot om met malware besmet te worden. Windows XP is bovendien wijdverbreider dan de meeste mensen denken: veel kassasystemen, betaalterminals, kiosken, zelfscansystemen van supermarkten, verkeerscamera’s en videoconferentiezalen draaien erop. Een van de redenen hiervoor is dat het voor systeembeheerders moeilijk is om het oude besturingssysteem te upgraden.

Windows 10
Het risico op infecties via een netwerk wordt alleen maar groter, omdat organisaties momenteel meer zijn verbonden dan een aantal jaren geleden. Storm denkt dat Windows 10 voor verandering kan zorgen: “De eerste geluiden zijn dat Windows 10 beter en stabieler is dan voorgaande versies. Misschien is het tijd voor een grote opfrisbeurt voor desktops en komen we zo van Windows XP af.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief