Toezichthouders mogen ophouden met doorgeven gegevens aan VS

In de VS zijn persoonsgegevens van Europeanen niet voldoende beschermd. Daarom mogen nationale privacytoezichthouders van Europese lidstaten voorkomen dat gegevens van Europese Facebook-gebruikers naar servers in de VS worden verzonden. Yves Bot, advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie, heeft dit advies gegeven aan de hoogste Europese rechtbank.

In het Safe Harbor-verdrag is vastgelegd dat Amerikaanse bedrijven ook Europese gebruikersgegevens in hun eigen land mogen bewaren. Wel moeten de Amerikaanse bedrijven voldoen aan een aantal voorwaarden.

Europese Commissie
De Europese Commissie vindt weliswaar dat de VS genoeg garanties geeft om persoonsgegevens te beschermen, maar dat doet niets af aan de macht die nationale toezichthouders hebben, aldus Bot. De toezichthouders kunnen nog steeds verhinderen dat gegevens naar de VS worden gestuurd.

Amerikaanse internetbedrijven

Volgens Bot is een beschikking van de Commissie waarin wordt geconstateerd dat de VS genoeg garanties geeft, niet geldig. Er blijkt immers dat de overheid in de VS “op grote schaal” persoonsgegevens verzamelt. Europese burgers hebben daarbij niet voldoende rechterlijke bescherming. Het advies van Bot kan ingrijpende consequenties hebben voor Amerikaanse internetbedrijven, als het Hof het overneemt. Het College Bescherming Persoonsgegevens kan besluiten dat gegevens van Nederlanders in de VS niet meer mogen worden bewaard.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief