Witte Huis: Huawei-apparatuur bedreiging voor veiligheid

Telecomapparatuur van “onbetrouwbare leveranciers”, waaronder het Chinese Huawei, vormt volgens het Witte Huis een veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

De VS zal ervoor zorgen dat telecomnetwerken geen apparatuur van deze verkopers gebruiken. Verder streeft het land naar samenwerking met bondgenoten voor de veiligheid van zijn netwerken. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Europese Unie

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden volgt daarmee het beleid van Donald Trump. De vorige Amerikaanse president voerde al een strijd tegen Huawei, omdat het bedrijf voor de overheid in Peking zou kunnen spioneren. De EU stelde vervolgens strengere eisen aan telecomnetwerken die Chinese apparatuur willen gebruiken.

Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

Er is echter nooit hard bewijs geleverd dat Huawei voor China spioneert, maar deskundigen waarschuwen voor de risico’s. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) rekent China tot de landen die in Nederland digitaal actief spioneren. De door Biden voorgedragen kandidaat-minister van Economische Zaken, heeft eveneens aangegeven dat het Witte Huis de harde lijn van de regering-Trump tegen Huawei wil continueren. Huawei heeft de beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief