Zoekmachine Gotcha met gelekte wachtwoorden online

De zoekmachine waarmee naar gelekte Nederlandse wachtwoorden gezocht kan worden, is alsnog op internet gepubliceerd. Iedereen kan op Gotcha.pw zijn e-mailadres invoeren.

Als blijkt dat er een gelekt wachtwoord aan dat e-mailadres is gekoppeld, dan verschijnen de eerste twee tekens van dit password. Een domeinnamen kan ook ingevuld worden. Indien dit domein gecompromitteerd is, dan worden de eerste tekens van de gelekte mailadressen en wachtwoorden getoond.

Gebundeld

De beheerder van Gotcha heeft wachtwoorden van eerdere datalekken gebundeld in één zoekmachine. Nieuw zijn dergelijke zoekmachines overigens niet. Op de website Have I Been Pwned en een website van de Nederlandse politie kunnen internetgebruikers ook controleren of hun wachtwoord gelekt is. De nieuwe zoekmachine verschilt echter van deze bestaande zoekmachines, doordat Gotcha de eerste twee karakters van het gelekte wachtwoord laat zien.

Strafbaar

De zoekmachine Gotcha is afgelopen vrijdag door de beheerder online gezet. Enige tijd later was de zoekmachine niet meer bereikbaar. Aanvankelijk zou Gotcha de gelekte wachtwoorden helemaal weergeven. Omdat dit echter strafbaar is, heeft de beheerder hiervan afgezien.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief