Zorgen over schoolgidsen met persoonsgegevens op internet

Duizenden oude schoolgidsen staan online. Veel van deze gidsen bevatten namen, adresgegevens en telefoonnummers van docenten, medewerkers en soms ook van scholieren. Het AD heeft dit recentelijk bericht.

Advertenties

Internetondernemers zoeken actief naar deze lijsten. Vervolgens publiceren ze die op hun websites. “Deze websites staan bol van de advertenties”, aldus Henk van de Hoef, directeur Privacy op School. Volgens hem is het niet gemakkelijk om deze lijsten te verwijderen. Mensen kunnen hiertoe weliswaar een verzoek doen bij Google maar dat lijkt niet voldoende: “Er zit geen duidelijke persoon of organisatie achter, en veel wordt automatisch verwerkt. Die bots zoeken automatisch naar pdf’s met dit soort contactgegevens.”

Autoriteit Persoonsgegevens

“Dit is vreselijk kwalijk. Je zal daar maar staan met je telefoonnummer en adres, en het is ook nog eens makkelijk te vinden via Google. Het is in het belang van de scholen dat hier snel een sterke reactie op komt”, aldus Bastiaan van Ramshorst, advocaat van stichting Brein. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft zijn bedenkingen: “Helaas zijn er partijen die het internet afstruinen puur en alleen om er persoonlijke informatie van willekeurige mensen bijeen te schrapen. Met als doel, om er geld aan te verdienen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief