ProtonMail werkte mee aan recordaantal overheidsverzoeken

ProtonMail werkte in 2022 mee aan circa 6.000 verzoeken van overheden om gegevens van gebruikers ter beschikking te stellen. Dat is een toename van 1.000 ingewilligde verzoeken ten opzichte van het jaar ervoor. Het jaarlijkse transparantierapport van het Zwitserse Proton vermeldt deze cijfers.

FBI

Het recordaantal is opvallend, omdat ProtonMail zich wil onderscheiden met privacy-garanties en strenge Zwitserse wetgeving. Tegenover RestorePrivacy, een groep die opkomt voor digitale privacy, laat Proton weten dat de stijging “niet verrassend” is, omdat de dienst steeds meer gebruikers heeft. Momenteel maken meer dan 100 miljoen mensen gebruik van één of meerdere diensten van het bedrijf. De Amerikaanse FBI is één van de overheidsinstanties die gebruikersdata van Proton heeft ontvangen.

Versleuteling aan gebruikerskant

Proton is in 2014 opgericht in Zwitserland door een team van wetenschappers die een betere internetomgeving wilde bouwen waar privacy de standaard is. Daartoe maakt Proton Mail gebruik van versleuteling aan de kant van de gebruiker. Medewerkers van Proton Mail kunnen de inhoud van e-mailberichten niet lezen.

Klik hier voor het transparantierapport van Proton.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief