Zweden: geen Huawei-apparatuur bij 5G-netwerken

Zweden heeft deze week om veiligheidsredenen het gebruik van telecomapparatuur van Huawei en ZTE verboden bij de aanleg van 5G-netwerken. Andere Europese landen hadden al eerder hiertoe besloten.

Volgens de Zweedse post- en telecomautoriteit (PTS) is China “een van de grootste bedreigingen voor Zweden”. Het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE zou een risico voor de staatsveiligheid vormen.

EU-landen

De Verenigde Staten zegt al langer dat China Huawei gebruikt om het Westen te bespioneren. Ook binnen de Europese Unie is er argwaan. Afgelopen juli zeiden de Franse autoriteiten tegen telecomproviders die 5G-apparatuur van Huawei willen aanschaffen, dat eenmaal verlopen licenties niet verlengd kunnen worden. De Europese Commissie voegde daaraan toe dat de EU-landen snel maatregelen moeten nemen om de apparatuur in hun 5G-netwerken diverser te maken.

KPN

KPN zei vorig jaar apparatuur van Huawei te willen gebruiken bij de aanleg van het 5G-netwerk in Nederland. In “kritieke delen” van het netwerk zal echter geen apparatuur van het Chinese techbedrijf gebruikt worden. Het Nederlandse telecommunicatie- en ICT-bedrijf gaat vooralsnog niet uit van een verbod op Huawei-apparatuur in Nederland.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief