Klantvolgsysteem UWV voldoet niet aan huidige privacywetgeving AVG

Het administratiesysteem Sonar van UWV waarin de persoonsgegevens van alle werkzoekenden met een uitkering zijn opgeslagen, voldoet op veel punten niet aan de huidige privacywetgeving AVG. Dat blijkt uit recent onderzoek van KPMG.

Een groot aantal UWV-medewerkers en gemeente-ambtenaren heeft toegang tot gegevens van ongeveer een miljoen mensen. Het gaat om hun naam, adres, geboortedatum, nationaliteit, opleidingsniveau, BSN en mate van arbeidsgeschiktheid.

Sonar

In totaal 16.000 mensen kunnen gebruikmaken van dit landelijke klantvolgsysteem dat in 2005 in werking is getreden. Toentertijd was er niet zoveel aandacht voor een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Sonar is juist ontworpen om gemakkelijk gegevens uit te wisselen tussen bemiddelaars en potentiƫle werkgevers.

AVG

KPMG concludeert in zijn onderzoeksrapport dat Sonar momenteel niet voldoet aan veel beginselen van de privacywet: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Er zijn bijvoorbeeld problemen met de toegang tot het systeem, waardoor te veel mensen de gegevens kunnen inzien. Tevens worden er veel meer persoonsgegevens gebruikt en verwerkt dan noodzakelijk is. Bovendien worden deze gegevens langer bewaard dan noodzakelijk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief