Nederland koopt aftapsysteem uit Israël

Volgens een artikel in de Volkskrant hebben Nederlandse inlichtingendiensten een aftapsysteem besteld van een Israëlisch bedrijf. Met dit aftapsysteem is het mogelijk om grootschalig telefoon- en internetverkeer op te vangen en te verwerken. Het is vergelijkbaar met de NSA praktijken maar dat is op dit moment nog niet toegestaan in Nederland.

Vooruitlopen op wetgeving
Het ministerie van Defensie loopt met deze investering van 17 miljoen vooruit om een wijziging in de wet waarover in de het parlement nog uitvoering gediscussieerd moet worden. In een interview met de Volkskrant zegt Bert van Delden dat het ‘niet zo gek is’ dat diensten vooruitlopen met dit soort veranderingen. Van Delden is voorzitter van de CTIVD dat toezichthouder is op diensten zoals de AIVD en MIVD.

Project Argo II
Het project waar deze aankoop onderdeel van is heet Argo II. Daarbij is het de bedoeling om vanaf 2014 informatie uit communicatiemiddelen te verwerken tot inlichtingen. Dat blijkt uit informatie van minister Plasterk aan de Tweede Kamer. Uit de beschrijving van het ministerie van Defensie blijkt dat Argo II bedoeld is om ‘de wereld van het internetprotocol’ te kunnen bestrijken. Daar hebben de inlichtingendiensten nu nog onvoldoende grip op.Uit informatie uit een openbare aanbesteding blijkt nu dat het Israëlisch bedrijf Nice Systems het systeem zal gaan bouwen. Accenture had ook ingeschreven voor deze aanbesteding maar zij hebben via Vrij Nederland laten weten de opdracht niet te hebben gekregen. Het ministerie van Defensie geeft echter geen informatie over deze aanbesteding.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief