112-meldkamers niet goed voorbereid op ransomware

De 112-meldkamers in Nederland zijn niet goed voorbereid op ransomware. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport dat afgelopen donderdag verscheen.

Risicomanagement

Meldkamers spelen onder meer een belangrijke rol bij rampenbestrijding, crisisbeheersing, opsporing en handhaving van de openbare orde. “Het is dan ook van belang dat zij onverminderd bereikbaar blijven en dat ze goed beschermd blijven tegen toenemende digitale aanvallen”, stelt de Inspectie. Omdat het aantal ransomware-aanvallen sterk toeneemt, wilde de Inspectie weten of de meldkamers hier voldoende tegen beschermd zijn. Hiervoor werd het risicomanagement op de informatiebeveiliging van de meldkamersystemen onder de loep genomen.

Onderdeel vitale infrastructuur

De Inspectie concludeerde dat het Strategisch Meldkamer Beraad (SMB) onvoldoende in staat is om digitale risico’s te signaleren en deze tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. “De Landelijke meldkamersamenwerking (LMS) is hierdoor onvoldoende weerbaar tegen de toenemende dreiging van verstoring. Dit is een risico voor de veiligheid van de meldkamersystemen en daarmee voor de continuïteit van de meldkamers als onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland.”

Strakke aansturing

De Inspectie vindt dat een strakke aansturing nodig is. Zij pleit ervoor dat het bestuur van de meldkamers de beveiliging van de meldkamersystemen voortaan aansturen. Tevens vraagt de inspectie het ministerie van Justitie en Veiligheid om samen met de meldkamers de verantwoordelijkheden voor de meldkamersystemen goed in kaart te brengen.

Klik hier voor het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief