23 jaar lang illegaal data gedeeld tussen VS en EU

23 jaar lang is er illegaal data met Amerikaanse bedrijven gedeeld. Over het toekomstige dataverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie dat hier een eind aan moet maken, zijn twijfels bij privacyorganisatie noyb.

Trans-Atlantic Data Privacy Framework

Momenteel ligt er een nieuw verdrag voor het uitwisselen van gegevens tussen de VS en de EU op tafel. Volgens de privacy-organisatie die door de Oostenrijks advocaat, auteur en privacyactivist Max Schrems is opgericht, is het Trans-Atlantic Data Privacy Framework (TADPF) voor het grootste ge­deel­te een kopie van zijn onrechtmatig verklaarde voorganger. “Er is een grote kans dat het hetzelfde lot zal treffen als zijn voorgangers en met terugwerkende kracht ongeldig wordt verklaard”, aldus noyb.

Europese Hof van Justitie

In 2015 en 2020 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de Safe Harbor- en Privacy Shield-overeenkomsten voor het uitwisselen van gegevens ongeldig waren. “Wat inhoudt dat er geen juridische basis voor het uitwisselen van data was tussen 2000 en 2023. Desondanks bleven de meeste Europese bedrijven diensten zoals Google Analytics of trackingtools van Meta gebruiken die voor de illegale data-uitwisseling naar de VS zorgen”, stelt noyb.

Klachten

Noyb heeft vervolgens tal van klachten ingediend over bedrijven en websites die zich niet aan de regels voor het delen van gegevens houden. Van de 101 ingediende klachten is ruim zeventig procent nog niet behandeld door een Europese privacy-toezichthouder. Negen zaken heeft noyb gewonnen, drie gedeeltelijk en één zaak heeft de privacy-organisatie verloren.

Klik hier voor het bericht van noyb.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief