35.000 euro schade vanwege vermeend datalek

De gemeente Almelo heeft 35.000 euro aan financiƫle schade vanwege een vermeend datalek. Afgelopen september maakte de gemeente bekend dat malware een datalek had veroorzaakt.

De gemeente dacht dat de malware persoonsgegevens van 282 mensen had ontvreemd. Het zou gaan om burgerservicenummers (BSN) al dan niet in combinatie met namen, geboortedatums en kentekens. Het voorval zou veroorzaakt zijn door een plug-in op een van de computers.

Geen 100% zekerheid
In november concludeerde de politie dat er geen sprake was van een inbraak op systemen van de gemeente; ook zou er geen computervirus zijn aangetroffen. “Op basis van de informatie die de politie heeft, concludeert het team dat er vermoedelijk ook geen gegevens gelekt zijn. Op basis van de beschikbare informatie is dit niet met 100% zekerheid vast te stellen. Er is wel vastgesteld dat er met zekerheid geen data is gelekt waarmee burgers benadeeld kunnen worden,” luidt de verklaring van de politie.

Logbestanden
Volgens de krant Tubantia bedraagt de financiĆ«le schade van het voorval ongeveer 35.000 euro. Men overweegt nu om de logbestanden langer te bewaren. Deze logbestanden die de firwall monitoren, worden nu slechts enkele maanden bewaard. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld,” aldus Anne-Marie Oost, manager Informatisering en Automatisering bij Gemeente Almelo.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief